Agenție digitală creație, web design, servicii SEO și marketing online
Agenția digitală Web Activ

Marketing și promovare online – succesul afacerilor cu componentă online

Evoluția tehnologică și internetul sunt integrate în modul nostru de viață și influențează în mare măsură modul în care evoluează afacerile. Astfel foarte mulți oameni preferă să ne informeze online ori de cât ori îi interesează ceva și urmăresc să facă o achiziție. Aceste este și motivul pentru care un business modern, care urmărește succesul și o relație cât mai bună cu publicul țintă, alege instrumentele actuale de marketing și promovare online.

Marketingul online include azi o multitudine de canale și mijloace de promovare. Tocmai de aceea, o strategie cât mai bună, ce apelează și folosește mai multe modalități disponibile în prezent este obligatoriu una multi-canal.

Marketingul digital presupune recurgerea la metode, instrumente, tehnici și programe de măsurare a rezultatelor, astfel încât proprietarul unei afaceri cu componentă online (website sau chiar magazin online) online să știe exact care sunt rezultatele efortului investiției sale.

Cea mai mare parte din elementele indispensabile unei strategii de marketing și promovare online se bazează pe: optimizare SEO, marketing prin conținut, link building, advertoriale, interviuri, comunicate de presă, postări pe pagini de social media, blog, campanii PPC și promovare prin Ads (via Google) și pe rețele de social media (Facebook LinkedIn, Instagram), display advertising, influenceri, newsletter și email marketing.

Organizarea unei strategii de marketing și promovare online presupune toate etapele clasice de marketing, pornind de la definirea specificului afacerii și publicului țintă (a ceea ce este cunoscut drept buyer persona), delimitarea față de concurență, construirea unui brand și a unei imagini originale, identificarea celor mai potrivite canale și modalități de prezentare a produselor / serviciilor și de comunicare cu publicul vizat, stabilirea de obiective clare, pe perioade determinate.

În ultimii ani, marketingul online a devenit un proces foarte complex, ce include multe elemente componente  și instrumente de măsurare a rezultatelor, în care este nevoie de competențe specifice și de specialiști cu experiență.

De ce este marketing digital necesar pentru succesul unei afaceri cu componentă online?

Marketingul și promovarea digitală reprezintă nu doar o tendință generală, ci și o soluție care să asigure viitorul și succesul unei afaceri. Oricare ar fi profilul companiei, fie că este vorba de una B2B sau B2C, de o companie care vinde produse hi-tech sau de nișă, un start-up sau o companie matura, prezența pe piață este recomandat să fie susținută și cu măsuri de promovare online.

Cei mai mulți dintre cumpărători sau beneficiari de servicii actuali aleg să se informeze și să afle din mediul online care sunt ofertele care li se potrivesc. În plus, tehnologia online permite cumparatorului comparatii rapide și în adâncime pentru orice tip de produs sau serviciu de interes. Astfel, dacă doriți să asigurați stabilitate și perspective bune de creștere pentru marca voastră (servicii sau produse), alegeți să fiți prezent în mediul online la un nivel dacă nu ridicat, cel puțin decent.

Iată de ce  strategia de marketing digital este esențială pentru succesul unei afaceri:

  1. Asigură o mai bună prezență și vizibilitate pentru firmă

Chiar dacă afacerea voastră se susține mai mult pe relațiile directe cu clienții sau pe recomandări, o prezență online cât mai performantă permite o acoperire mult mai bună a publicului vizat. Și reprezintă o modalitate potrivită de a confirma așteptările celor care au auzit de voi și vor să afle mai multe, chiar înainte de vă contacta.

  1. Permite o mai bună comunicare cu publicul țintă

Cele mai mari firme se implică foarte mult atât în prezentarea cât mai detaliată a produselor și serviciilor pe care le vând (cu toate avantajele și uneori, chiar limitele pe care le au) cât și în educarea și formarea clienților. O prezență online pe cât mai multe canale permite să vă adresați unui segment mult mai mare de clienți, în mediul lor familiar. Marketingul și promovarea online înseamnă să vă apropiați cat mai mult, în maniera preferată publicului țintă, de cei care vă sunt sau vă pot fi clienți.

  1. Contribuie la creșterea nivelului de competitivitate

Simpla prezență online cu un site nu mai este suficientă. Pentru a fi performant și a crește șansele de conversie, el trebuie să fie optimizat SEO și promovat pe cat posibil original. Vă puteți delimita astfel de concurență și deveni mai competitiv. Însă în întreg procesul de marketing și promovare online, conceperea campaniilor este recomandat să aibă loc aruncând un ochi și la ceea ce face concurența și delimitându-vă abil și inteligent de ea.

  1. Permite identificarea de oportunități

Cele mai mari șanse de reușită le au firmele care se promovează apelând la cât mai multe dintre canalele disponibile pe piață la ora actuală, care testează și le aleg pe cele mai bune. Fiecare afacere are specificul ei și numai printr-o astfel de abordare se pot identifica cele mai potrivite mijloace pentru a crește. Odată cu progresul tehnologic apar noi canale care pot genera oportunități (platforma TikTok este una foarte nouă). Comportamentul de consum al clienților se schimbă și el rapid iar istoria nu mai servește drept exemplu ci are un rol statistic.

  1. Asigură stabilitate și creșterea vânzărilor

Până la urmă orice companie are nevoie de clienți și de vânzări pentru a exista și a evolua. Dacă promovarea off-line este susținută și de promovare online corespunzătoare, există mult mai multe șanse de a câștiga o bază stabilă de clienți și de a obține mai multe vânzări. Pentru siguranța câștigurilor și dezvoltării este foarte important ca marketingul și promovarea să se bazeze pe informații corecte și obiective și pe servicii de calitate.

  1. Permite măsurarea și evaluarea tuturor rezultatelor obținute

Spre deosebire de marketingul clasic, unde reclamele erau expuse iar masurarea eficientei nu se putea face granular și rapid, marketingul online dispune de numeroase instrumente pentru a face măsurători și statistici mult mai precis. Apelând la tool-uri specifice se poate stabili clar care este canalul, costul și rezultatele pe care le aduc fiecare dintre elementele implicate în strategia de promovare. Acest lucru se traduce prin mai multă eficiență în gestionarea timpului, resurselor și direcțiilor de orientare a demersurilor.

  1. Asigură performanță

Azi nu exista performanță în afaceri dacă nu apelați la mijloacele actuale de marketing și promovare online. Tehnologia evoluează, cumpărători și criteriile lor de selecție se schimbă, și tot așa trebuie să se transforme și să se adapteze și afacerea voastră.

Vă recomandăm să profitați cât mai mult de toate avantajele puse la dispoziție de cea mai accesibilă și ușor de urmărit cale, cea oferită de marketingul și promovarea pe internet.

Cine are nevoie de marketing și promovare online?

Practic, orice afacere (mărime, vechime, domeniu, acoperire), care dorește să-și consolideze poziția și să se dezvolte, are nevoie de marketing și promovare pe internet. Este o abordare și o recomandare pentru toți cei care doresc să vândă și să crească pe termen scurt, mediu și lung.

Oricare ar fi domeniul de activitate, fie că este vorba despre o afacere locală sau de o companie cu intenție de extindere globală, prezența online este recomandat să fie susținută de marketing și promovare digitală.

Pentru reușită abordarea trebuie să fie realizată ținând seama atât de principiile de bază ale marketingului tradițional, dar și de specificul și tendințele marketingului actual. Strategia trebuie să fie bine pusă la punct, adaptată, multichannel și cu scopuri clar delimitate.

Un demers corect presupune stabilirea de ținte intermediare și pe durată mai mare, scalabilitate și ajustarea acțiunilor în funcție de rezultatele obținute. Nu este exclus să existe probleme, obstacole și modificări ale unor situații care nu țin strict de marketing. Depinzând azi de foarte multe variabile, este cunoscut faptul ca marketingul nu este o stiința exacta, perfect predictibilă. Tocmai de aceea o abordare flexibilă, segmentată este o modalitate foarte bună pentru a sesiza, rezolva și exploata orice situație.

O strategie bine gândită nu trebuie să piardă din vedere niciodată evoluția pieței și cererii, tehnologia, tendințele, canalele cele mai populare și cele mai noi. Internetul și în general digitalul sunt dominante în marketingului actual și orice companie este recomandat să le includă în strategia de susținere și dezvoltare.

Care sunt bugetele minime recomandate pentru marketing și promovare online – start-up sau IMM?

Atunci când vine vorba despre bugete pentru marketing și promovare online, lucrurile au un răspuns invariabil. Acesta este: depinde. Și într-adevăr, bugetul care trebuie calculat inițial depind de: domeniul de activitate, situația curentă – cât de bine este realizat și optimizat conținutul site-ului pentru fiecare pagină sau pentru landing page-urile ce vor fi folosite, care sunt canalele alese pentru promovare, care este costul și competiția pentru cuvintele cheie pe care vreți să vă promovați, care sunt posibilitățile financiare ale companiei, cine se va ocupa de aceste campanii corelat cu obiectivele stabilite (achiziție leaduri sau clienți noi, vânzări noi, marjă de profit realizată, etc).

Răspunsul la această întrebare este mai degrabă unul relativ la factorii de decizie, afacere și bugetul pe care este dispusă o firmă să-l aloce într-o primă fază marketing-ului și promovării online. Este însă bine să rețineți faptul că anumite modalități și canale produc rezultate rapide (campaniile de Ads sau email marketing) iar în anumite cazuri, varierea bugetele cheltuite nu va produce aceeași variație și în rezultatele obținute. În plus (și în general), bugetele mici și foarte mici este probabil să nu obțină rezultate cuantificabile.

Recomandarea noastră este să alocați un buget de 3/ 5/ 7 % din vânzările urmărite însă nu mai puțin de 500 euro / lună (sau 300 euro / canal).

Un alt detaliu esențial în promovarea online este că, o firmă care are un site sau magazin online și este interesată de viitorul afacerii, este recomandat să aloce de la început și constant, un buget pentru marketing și promovare digitală.

În concluzie, orice afacere actuală, care urmărește succesul său și la o prezență online la zi, care să-i asigure o imagine adecvată și posibilități de dezvoltare pe viitor, are nevoie de servicii și un buget pentru marketing și promovare online.

Noi la Web Activ îți stăm la dispoziție cu o experiență de peste 15 ani, servicii complete de strategie, marketing digital, promovare și comunicare online. Pentru următorul proiect (dezvoltare sau promovare), folosește butonul de mai jos pentru contact rapid și spune-ne cât mai multe despre el. Te vom ajuta să îl promovezi pentru urmărind rezultate cât mai bune.