Agenție digitală creație, web design, servicii SEO și marketing online
Agenția digitală Web Activ

Digitalizare IMM 2023, criterii DESI și servicii de audit IT

Digitalizarea IMM-urilor în 2023 este un program din PNRR care a generat aşteptări foarte ridicate.
Fondurile alocate de cca 347 milioane euro vizează susținerea a cca 6.000 de proiecte fiind orientate în principal către achiziții de echipamente hardware, echipamente de automatizări şi robotică, tehnologii RPA, blockchain, AI și machine learning, servicii cloud, precum și servicii asociate de consultanţă şi instruire.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cere solicitanților să se angajeze ca la finalul implementării proiectului să atingă minim 6 dintre criteriile de intensitate digitală, conform Indicelui economiei și societății digitale (DESI), respectiv:

  • Mai mult de 50% dintre persoanele angajate să utilizeze în scop de afaceri computere cu acces la internet
  • Pachet software ERP pentru partajarea de informații între diferite zone funcționale comerciale
  • Conexiune la internet cu viteză de cel puțin 30 Mb/s
  • Vânzările on-line de cel puțin 1% din cifra de afaceri totală și vânzări către consumatori privați prin magazine B2C de cel puțin 10%
  • Utilizarea tehnologiei IoT (Internet of Things)
  • Utilizarea a una sau mai multe rețele sociale pentru business
  • Utilizarea sistemelor de gestiune a relațiilor cu clienții (CRM)
  • Cumpărarea de servicii cloud computing sofisticate sau intermediare: Software ca serviciu (SaaS), Platformă ca serviciu (PaaS) și Infrastructură ca un serviciu (IaaS)
  • Utilizarea tehnologiei de Inteligență Artificială (AI)
  • Vânzări prin platforme de comerț electronic de cel puțin 1% din total venituri

Ghidul listează 12 criterii, unele precum cloud computing, vânzări online și social media aparent redundante. Complexitatea indusă de obligativitatea acestor criterii va face însă mai dificilă atât scrierea proiectelor, cât şi implementarea acestora. Mulţi antreprenori sunt tentaţi probabil să cumpere echipamente (PC-uri, un server şi un sistem de gestiune) însă nevoia de a atinge şase criterii îi va forţa să-şi extindă aria de modernizare și digitalizare.
DESI (Indexul Economiei și Societăţii Digitale) este un instrument prin care Comisia Europeană măsoară nivelul de digitalizare a statelor membre EU la patru capitole: capital uman, conectivitate, integrarea tehnologiei digitale în companii, servicii publice digitale. România ocupă de mai mulți ani unul din ultimele locuri în aces clasament și este posibil ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să avut în vedere corelarea acestui program cu dorinţa României de a urca în clasamentul DESI. 

IMPORTANT: calendarul orientativ privind apelul de proiecte al programului Digitalizare IMM este:

  1. Data și ora de începere a depunerii de proiecte: 15.02.2023, ora 10.00
  2. Data și ora de închidere a depunerii de proiecte: 30.06.2023, ora 24:00
  3. Perioadă etapă evaluare proiecte: 03.07.2023 – 16.08.2023
  4. Perioadă estimativă de semnare a contractelor: 15.09.2023 – 15.11.2023.

Web Activ lucrează cu o echipă de experți acreditați în audit IT de Autoritatea pentru Digitalizarea României pentru a ajuta IMM-urile să acceseze fondurile disponibile pentru digitalizarea afacerilor. Aceștia sunt specializați în realizarea rapoartelor de audit pentru IMM-urile care accesează granturi pentru digitalizare din PNRR sau din alte surse. Serviciile de audit IT se concentrează pe elementele esențiale ale unui raport de audit, cum ar fi evaluarea securității și a conformității, evaluarea performanței și a eficienței sistemelor IT și asistență în implementarea standardelor și reglementărilor. Putem să vă ajutăm să vă eficientizați procesele de afaceri digitalizând și implementând platforme digitale profesionale dezvoltate și găzduite de Google, Hubspot, Zoho, Freshworks sau Bitrix24.