Una dintre cele mai populare platforme pentru dezvoltarea unui site web este azi WordPress. Datorită ușurinței de a instala platforma, o temă de design, interfața de administrare simplă de utilizat și a mii de pluginuri și extensii ce pot fi integrate rapid, peste 60 % dintre site-urile create în prezent (zeci de milioane) sunt realizate pe acestă platformă. Pentru a vedea pe ce se întemeiază această notorietate, ne-am gândit ca în rândurile următoare să vă oferim o introducere și o vedere generală de ansamblu a ceea ce presupune procesul de dezvoltare site prezentare WordPress, caracteristici, funcții, avantaje, dezavantaje și prețuri.
Datorită numărului mare de utilizatori, platforma WordPress beneficiază de numeroase facilități de instalare și posibilități gratuite (și plătite) de integrare funcții și opțiuni. Internetul abundă în informații privind crearea, alegere unei teme și construirea simplă a unui site WordPress, fără a fi necesare niciun fel de cunoștințe tehnice specializate sau de programare. Însă, în cazul în care aveți nevoie de un web site profesional, lucrurile sunt ceva mai complicate.
Ce este platforma WordPress?
WordPress este cea mai simplă și populară platformă pentru a crea un blog, pagini web, un site de prezentare, sau chiar un magazin online. Platforma a fost lansată în 2003 și de atunci a devenit o parte importantă a internetului așa cum îl știm azi. Bazat pe limbajul de programare PHP și utilizând baze de date MySQL (open source), acesta oferă instrumente pentru a crea un site web sau un blog cu funcții, utilizând conținut scris, videoclipuri, imagini și alte elemente. Principalele domenii de utilizare acoperă azi siteuri de prezentare (servicii, produse, etc), website-uri corporate, publicații online, pagini de tip landing, pagini personale, bloguri precum și o gama extrem de largă de magazine virtuale.
Din punct de vedere tehnic, WordPress este un sistem de management al conținutului (CMS) open-source. Asta înseamnă ca oricine poate folosi sau modifica gratuit un software WordPress. Pe de altă parte, platforma este o unealtă foarte practică, ce permite creatorilor și beneficiarilor să administreze funcții și funcționalități considerate utile pentru aspectul și utilitatea site-ului, într-un format grafic intuitiv, fără să dețină cunoștințe de programare.
Platforma WordPress reușește să îmbine simplitatea de utilizare cu complexitatea opțiunilor necesare dezvoltării unui soft cu funcționalități avansate, flexibil și adaptabil oricărui tip de web design. Apariția platformei WordPress a făcut construcția și dezvoltarea unui site accesibilă nu doar web designerilor, developerilor, programatorilor web, ci și unui utilizator obișnuit cu abilități tehnice minime.
În cuvinte mai puține, WordPress oferă o modalitate simplă și rapidă de a crea un site.
Caracteristici, funcții principale și avantaje site-uri WordPress
Pentru a răspunde exigențelor actuale și a fi cu adevărat util scopurilor pentru care este dezvoltat, un site trebuie să dispună de anumite caracteristici și funcții. La acest capitol, site-urile WordPress se bucură de numeroase opțiuni. Printre cele mai importante menționăm:
- Simplitate în utilizare
Nu trebuie să fiți un expert în IT sau un web design profesionist pentru a crea o pagină de site sau pentru a publica un articol. Panoului de administrare, cu utilizare intuitivă, simplifică mult acest proces. Folosind una din temele de design predefinite, prin câteva click-uri și încărcarea textului și a unor materiale în galeria media, o pagină poate fi creată și publicată într-un timp scurt.
- Flexibilitate mare
În WordPress poate fi creat aproape orice tip de site. Fie că este vorba despre un site business, un portal, un blog, forum, magazin online etc., platforma poate fi la fel de eficientă și generoasă în opțiuni. Ea beneficiază de o varietate impresionantă de teme, pluginuri, aplicații, personalizare și permite realizarea site-uri originale, cu estetică deosebită.
- Instrumente de publicare ușor de folosit
Cu WordPress, crearea și planificarea conținutului sunt simplu de realizat. Puteți face ciorne, planifica publicarea unor articole, face revizii și reveni la variante anterioare. Se pot crea mai multe conturi de utilizator, conținutul poate fi public sau privat, paginile pot fi securizate cu parole, etc.
- Administrarea utilizatorilor
În funcție de acțiunile sau interacțiunea de care este nevoie, se pot crea profile pentru toți cei care își aduc contribuția la site, inclusiv utilizatorii, pentru a pune întrebări sau lăsa comentarii. Puteți avea un cont de administrator, unul de autor articole de blog, altul pentru cei care se ocupă de media, conturi pentru contributori independenți, etc. Se pot crea utilizatori externi cu acces la diverse secțiuni și funcționalități.
- Administrarea simplă a conținutului media
Imaginile și materialele video joacă un rol esențial în modul în care utilizatorii pot percepe conținutul și informațiile legate de site. Apelând la instrumentele simple oferite de WordPress, precum cele drag and drop, puteți crea rapid o galerie media variată, cu filme și imagini (inclusiv în formate noi, performante), cu text și fotografii potrivite pentru orice conținut sau postare pe blog.
- Actualizare permanentă
Platforma este sigură în condițiile în care este întreținută periodic iar accesul (în mediul de găzduire și administrare) este bine securizat. Pentru a nu fi vulnerabilă la viruși, malware sau alte atacuri cibernetice, platforma beneficiază periodic de updatări, îmbunătățiri și securitate actualizată. Pentru a fi siguri însă că totul este la zi și rulează și aveți cea mai recentă versiune, apelați la servicii specializate de administrare și mentenanță site.
- Mii de extensii și pluginuri disponibile
Practic, pentru orice funcție sau funcționalitate ați dori în prezent, există pentru ea zeci de plugin-uri gratuite și premium (contra cost). Puteți alege între numeroase variante de innstrumente de creare pagini în format grafic (buildere), formulare de contact, optimizare imagini, optimizare încărcare pagini, evaluare calitate conținut, optimizare SEO, inserare comentarii, conectare api cu alte aplicații, securitate, back-up, etc.
- Optimizare pentru motoarele de căutare
Algoritmii principalelor motoare de căutate sunt updatați periodic pentru a oferi utilizatorilor siguranță, o experiență de navigare și informații cât mai apropiate de intențiile lor. WordPress livrează un site bine optimizat pentru motoarele de căutare. Formatul specific arată foarte bine în browsere și oferă utilizatorilor o experiență de navigare modernă, plăcută și intuitivă.
- Ești proprietar pe site și conținutul prezent pe el
Site-urile găzduite pot fi pierdute dacă respectiva platformă are probleme sau dispare de pe piață. Având în vedere că de cele mai multe ori un site implică multe ore de muncă și promovare, este foarte important pentru afacerea voastră să fiți proprietari cu drepturi depline pe ceea ce vă aparține, mai ales dacă folosiți o platformă open-source.
- Comunitate suport foarte mare
Fiind cea mai populară platformă de web design, WordPress dispune de o comunitate foarte mare de utilizatori respectiv contributori și dezvoltatori. Astfel orice nevoie sau problemă ați avea, ea poate primii numeroase răspunsuri și soluții, pe forumuri de suport dedicate.
Funcții de bază pentru utilizatori și profesioniști pentru dezvoltarea site-uri WordPress
În cazul în care doriți un site simplu, cu ceva răbdare și atenție puteți crea rapid un site util. Însă dacă mizați pe performanțe crescute, veți avea nevoie și de un web designer WordPress sau de o firmă de web design WordPress care să se ocupe de crearea, finisarea și optimizarea site-ului vostru. Datorită popularității și ușurinței de personalizare, această platformă este recomandată și utilizată de mulți creatori de site-uri profesionale.
Printre cele mai importante funcții, menționăm:
- Sistem de teme grafice cu funcționalități incluse
Pe baza unei teme de design oricine poate crea o grafica personalizata pentru cerințe complexe. O mare parte din temele premium includ și funcționalități specifice pentru tipuri diverse de site-uri (ca de exemplu afișare noutăți, posibilitate programări, etc). Platforma WordPress dispune de versatilitatea și adaptabilitatea necesare pentru a crea orice tip de site, de la cele mai simple forme de blog, la variante complexe și complicate de magazine online, portaluri sau site-uri specializate, cu funcții avansate.
- Sistem complex de plugin-uri și extensii
Platfoma a fost construită pentru a completa diverse funcționalitati printr-un sistem avansat de pluginuri și extensii. Ele vin să asigure sau să completeze funcționalități generale sau specifice. Flexibilitatea platformei este completata de sistemului de WordPress APIs. Acesta este util atât celor care vor să adauge diverse funcții la un site, cât și dezvoltatorilor care vor să-și conecteze siteul la softuri și aplicații create ce pot aduce îmbunătățirii funcționării unui site creat pe o astfel de platformă.
- Mii de funcții pentru funcționalități specifice
În cazul în care doriți să creați o funcție pentru utilizatori, WordPress pune la dispoziție numeroase caracteristici și funcții ce pot fi folosite pentru dezvoltare, respectiv: traduceri, managementul utilizatorilor, baze de date, etc.
- Funcții pentru creare conținut personalizat
Diversele tipuri de conținut oferite de bază oferă multiple posibilități de personalizare a conținutului. Prin câteva setări sau câteva linii de cod, WordPress vă ajută să adăugați rapid conținut, în formatul pe care îl prefera utilizatorii.
Care sunt dezavantajele creării unui site în WordPress?
Numărul mare de utilizatori și developeri care folosesc platforma este o dovada a calităților și performanțelor oferite. Însă, ca orice sistem de management al conținutului (CMS) cu mulți utilizatori, WordPress este însoțit și de o serie de dezavantaje. Printre acestea menționăm:
- Vulnerabilități potențiale
Fiind un sistem open source, la care contribuie o comunitate foarte mare de dezvoltatori și utilizatori, unele dintre temele și plugin-urile oferite prezintă vulnerabilități și limite legate securitate. Acest fapt face că WordPress să fie și sistemul cel mai încercat și vulnerabilizat dintre toate CMS-urile existente. Pe de altă parte, nicio platformă nu este lipsită de astfel de probleme, oricare ar fi forma sau dezvoltatorul.
- Variantele licențiate de site WordPress și extensiile premium au costuri de achiziție
Funcțiile de bază gratuite pot să nu fie suficiente pentru preferințele și securitatea dorită de anumite companii. Pentru a da o formă originală și funcționalități avansate pentru cei mai pretențioși utilizatori, vei avea nevoie de multă experiență sau de un web developer specializat WordPress, profesionist și talentat. Variante de teme și pluginuri premium costă întotdeauna (de regulă sub forma unor licențe anuale) însă oferă multe avantaje în materie de functionalitati si suport.
- Are nevoie de update și întreținere permanentă
Pentru a nu fi atacat de viruși sau malware, platforma folosită are nevoie în permanență de updatări. O instalare de baza poate fi setata sa isi faca update-uri automat însă dacă site-ul este unul complex (cu multe pluginuri și elemente custom), recomandăm servicii de administrare și mentenanță oferte de specialiști care pot rezolva erorile ce apar în procesele automate.
- Necesită ajustări pentru a fi responsiv
Nu toate temele disponibile pe această platformă sunt optimizate pentru toate tipurile de display mobile. De aceea, pentru a le face responsive sau mobile friendly, va fi nevoie de o serie de intervenții realizate de un programator cu experiență în crearea de site-uri WordPress.
- Are nevoie de resurse bune pentru găzduire
Un site WordPress are nevoie de regulă de resurse hardware bune (spațiu, procesor, memorie, bandă) pentru a funcționa corect și a livra performanță. Costurile cu găzduirea sa pot fi mai mari. E important să alegi un furnizor care oferă servicii dedicate pentru găzduire WordPress pentru ca site-ul tău să fie performant.
Ce prețuri au serviciile de dezvoltare site WordPress?
Pentru crearea unui site WordPress in varianta profesionala, costurile pot varia foarte mult. Cu siguranță trebuie să includeți încă de la început costul domeniului și găzduire site. Apoi, în funcție de temă, personalizări, funcționalitățile dorite, securitate și performanțe, costurile pot atinge niveluri variabile de buget. Un rol important îl costul final îl vor juca și tarifele agenției sau freelancerului care se ocupă de implementare, design, testare, optimizare site. Crearea unui website WordPress poate porni de la câteva sute de euro (la care se mai adaugă eventual costurile unei teme moderne și a unor plugin-uri profesionale, respectiv introducerea conținutului) și poate ajunge la mii – zeci de mii de euro pentru proiectele de mari dimensiuni, moderne, performante, cu conținut mare, urmărind atragerea și calificarea unui trafic mare de calitate. Pentru proiecte cu bugete limitate consultați ofertele noastre predefinite prețuri creare site și web design.
Regula generală pentru o prezență online performantă se aplică și in acest caz: dacă vreți să aveți un site actualizat, cu tot ceea ce ține de securitate, performanțe, updatări permanente, servicii SEO și promovare, aveți nevoie de un buget alocat permanent.
Concluzie
Cu WordPress puteți dezvolta site-uri extraordinare, moderne, de orice tip, cu numeroase funcții și avantaje. Faptul că mai bine de unul din doi dezvoltatori alege aceasta platformă pentru a crea un website, este o dovadă grăitoare a faptului că platforma este o alegere foarte bună, ce poate servi cu succes unei palete extinse de scopuri specifice multor utilizatori, liber profesioniști, afaceri, publicații online, magazine online, etc.
Noi la Web Activ vă stăm la dispoziție cu servicii profesionale de creare site prezentare WordPress. Dacă începeți un proiect nou, folosiți butonul de mai jos pentru contact rapid și spuneți-ne cât mai multe despre el. Vă vom ajuta sa îl dezvoltați, întrețineți și să-l promovați pentru a avea rezultatele dorite.