Optimizarea unui site WordPress este foarte importantă dacă îți dorești să ai performante cât mai bune: trafic, conversii, interacțiuni cu vizitatori și o rată mică de abandon. În aceste condiții există o serie de pași care trebuie făcuți pentru a le asigura utilizatorilor acces rapid în site și o experiența de navigare cât mai bună. Recomandările includ o preocupare constanta pentru a afla care sunt cele mai recente elemente pentru a crește performanțele unui site WordPress.
Obținerea unei poziții cât mai bune în motoarele de căutare și în preferințele utilizatorilor este o miză cu multe acțiuni și implicații. Deși modul în care este construit WordPress se asigură că respectă cele mai bune practici SEO, este încă loc de o mulțime de îmbunătățiri pentru a îmbunătăți performanța sa. Tocmai de aceea ne-am gândit ca în rândurile de mai jos să facem o scurtă prezentare a ceea ce trebuie făcut pentru a avea mai mult succes într-un astfel de demers.
Optimizare și creștere performanțe site WordPress
Măsurile ce trebuie luate în privința unui site, oricare ar fi platforma tehnica folosită, sunt din ce în ce mai numeroase. Fiecare dintre ele contribuie la scorul general în a obține rezultate bune în motoarele de căutare și o poziție cât mai bună în listele de căutări.
1. Realizați un test de performanță generală (periodic)
Sunt multe detalii de care depind performanța unui site. Acestea includ viteza de încărcare, dimensiunea paginilor, browser caching, page redirects, dimensiunile imaginilor, minimizare Javascript și CSS-uri, securitate, optimizare SEO, mobile usability etc. Efectuare unui asfel de test cu un tool gratuit, așa cum sunt Website Grader sau WebPageTest, vă poate ajuta să vă faceți o idee mai clară despre ce aveți de făcut sau ce să cereți firmei care se ocupă de optimizarea și mentenanța site-ului vostru WordPress. Azi, majoritatea traficului va veni prin intermediul dispozitivelor mobile, deci este important să testați performanța având în vedere acest lucru.Testul general ajuta inițial pentru a vedea situația curentă și apoi, repetat periodic (lunar sau trimestrial), poate releva domenile ce pot fi îmbunătățite.
2. Îmbunătățiți viteza de încărcare a paginilor web
Există puțină răbdare pentru viteza de încărcare atunci când utilizatorii caută ceva. Un site care se încarcă mai greu de doua secunde va fi abandonat imediat. Cum pentru anumite categorii de servicii și produse, accesările de pe mobil sunt majoritare, accelerarea vitezei de încărcare pe acestea trebuie să fie inclusă pe lista de priorități. În plus, în prezent, viteza de încărcare este un factor de ranking pentru toate motoarele de căutare. Puteți folosi resurse gratuite de la Google sau GTMetrix.
3. Alegeți servicii de găzduire cât mai performante
Calitatea și tipul serviciilor de găzduire alese, joacă un rol important în modul în care performează un site. Pentru a asigura și crește performanța este esențial să alegeți un furnizor și o soluție de găzduire care să asigure capacitatea de procesare, spațiul de stocare și banda date de care site-ul vostru are nevoie pentru a se încarca rapid. Serviciile cele mai bune, nu sunt cele mai ieftine. Având în vedere costurile pentru serviciile de găzduire din România, orice pachet cu un cost mai mic de 10 euro/lună nu va fi suficient, mai ales dacă ai un magazin online.
4. Aveți grijă ca platformele și extensiile să fie actualizate
Toate platformele și pluginurile importante folosite, efectuează periodic actualizari (în principal de funcționalități, performanță sau securitate). Pentru a asigura cele mai bune condiții de rulare și securitate sporită pentru toate aplicațiile pe care le folosiții, alegeți să le actualizați periodic. De regulă, dezvoltatorii de teme şi plugin-uri sunt foarte atenţi şi receptivi la modificările şi actualizările pe care le face WordPress, aşa încât lansează şi ei, odată cu platforma, update-urile necesare, în aşa fel încât ele să fie compatibile. Dacă nu ai experiența necesară sau îți este teamă ca versiunile updatate pot afecta alte performanțe ale site-ului, apelează la servicii specializate de mentenanță site-uri WP.
5. Optimizați imaginile, grafica și fonturile
Unul dintre motivele pentru care un site se încarcă și se mișcă mai greu este acela că dimensiunile paginilor, ale imaginilor și graficii sunt (prea) mari. Pentru a îmbunătăți performanțele, acestea trebuie micșorate, conform recomandărilor care sunt adesea specificate în raportul de performanță pentru site. Optimizarea imaginilor este un proces de reducerea a dimensiunilor fără a reduce însă calitatea imaginilor. Exista trei elemente care au un impact mare în optimizarea imaginilor: formatul, nivelul de compresie și dimensiunea. Și pentru acest lucru există diverse aplicații sau plugin-uri care pot ajuta foarte mult. În cazul imaginilor pot fi folosite Optimole, ShortPixel și TinyPNG, sau cu ajutorul unor module WordPress cum ar fi: Smush sau Optimus, ajutand la conversia în formate optimizate de dimensiuni mai mici (ca de exemplu webp).
În ceea ce privește fonturile, recomandarea noastră este să alegi fonturile din lista de fonturi de la Google. Eviți astfel descarcarea pentru fiecare utilizator inclusiv a fontului pe langa restul resurselor din site.
6. Reduceți dimensiunile fișierelor de tip Javascript și CSS
O mare problemă, care este raportată la cele mai multe site-uri (și în mod particular de platforma WordPress) este cea legată de dimensiunile fișierelor Javascript și CSS. Acest lucru reduce dimensiunea totală a fișierelor și, prin extensie, dimensiunea site-ului web în sine, astfel încât să se poată încărca mai repede în browserul utilizatorului. După minimizare, serverul web utilizează fișiere CSS și JavaScript mai mici, reduse și mai rapide. Acest lucru are ca rezultat o viteză îmbunătățită de încărcare a paginii, fără pierderi de funcționalitate.Și acest gen de modificare se poate face apelând la plugin-uri numeroase pentru acest gen de platformă. Printre recomandările din această categorie găsiți Autoptimize și WP Super Minify.
7. Instalați un plugin pentru WordPress caching
Acest tip de extensii are rolul de a salva static anumite informații precalculate (pagini web), care va permite apoi ca încărcarea lor să fie mai rapidă, reducand interacțiunea cu serverul web. Pluginurile de cache rezolvă astfel o parte dintr-o mare problemă: multele interogări la baza de date. Un astfel de plugin vine cu multe avantaje, printre care o mai bună funcționare pentru site-urile dinamice (resimtita la nivel de utilizator), cu multe accesari, o mai bună viteză de încărcare. Recomandările noastre de astfel de instrumente sunt: W3 Total Cache și WP Super Cache.
8. Faceți ordine în baza de date a platformei WordPress
Dacă aveți un site mai vechi, este posibil să existe date și fișiere care nu mai sunt de actualitate sau care nu mai folosesc la nimic. Acestea pot consuma spațiu și resurse care vă sunt foarte utile pentru a îmbunătăți performanțele site-ului. Pentru această operațiune recomandăm pluginuri precum: WP Optimize and Advanced Database Cleaner, care pot identifica și șterge orice date care nu mai sunt folosite, fișiere media, conținut nepostat, aplicații nefolosite. Ștergerea se poate face și manual.
9. Folosiți CDN-uri
În cazul în care site-ul oferă servicii cu o baza geografică mare (internațională), distanța poate fi uneori o problemă în asigurarea performanței dorite. Pentru a reduce impactul negativ al depărtării, este utilă instalarea unui CDN (Content Delivery Network). Prin acesta o copie a site-ului vostru va fi stocată pe un alt server, situat la o distanță mai apropiată de locul de accesare a clienților din regiune vizată, asigurînd o viteza de încărcare mai bună. Serviciile CDN îmbunătățesc performanța site-urilor în timp ce scad consumul local de bandă. Acest tip de servicii poate fi oferit de providerul de servicii de gazduire pe care îl folosiți. Furnizori importanți pentru CDN sunt: Cloudflare, CloudFront de la Amazon.
10. Alte elemente pentru optimizare de avut în vedere:
- verifică tema activă a site-ului și builderul folosit – performanțele de încărcare diferă de la tema la tema; cu cât team și builder-ul sunt mai complexe cu atat folosesc mai multe fragmente de cod și scripturi pentru a livra paginile web;.
- utilizează cat mai puține pluginuri; recomandare: nu folosi un plugin pentru a instala codurile de tracking pentru aplicații cum ar fi: google analytics, google ads, facebook pixel, hotJar, etc;
- testează compatibilitatea dintre tema, extensii si pluginuri; pentru majoritatea opțiunilor dorite exista cateva module care te pot ajuta însă nu toate sunt la fel de bune, sau nu toate funcționează la fel de bine cu tema activa pe site;
- urmărește periodic scripturile externe – unele din ele pot cauza intarzieri de răspuns sau viteza de încărcare.
În concluzie, creșterea performanțelor unui site WordPress este în mare măsură condiționată de optimizarea temei alese, alegerea, instalarea și optimizarea și plugin-urilor necesare, comprimarea fișierelor care consumă resurse și creșterea viteza de încărcare. La fel de important este și să alegeți servicii de găzduire adecvate nevoilor și tipului afaceri, cu opțiuni de securizare și garantare a serviciilor în toate zonele vizate, fie ele naționale sau internaționale. Rețineți că siteurile create pe platforma WordPress necesită întreținere și actualizări periodice pentru a livra performanța și rămâne sigure.
Noi la Web Activ asigurăm optimizare, administrare, suport și mentenanță pentru siteuri WordPress (componente de securitate, funcționalități și performanța; solicitați-ne o ofertă personalizată de administrare site pentru a beneficia de avantajele și competențele unei echipe cu experiență și pentru a avea în permanență un site actualizat, optimizat și securizat.