În funcție de tipul de afacere, prezența în mediul online impune o serie de exigențe. Cum toate afacerile, fie ele de dimensiuni mai mici sau mai mari, au nevoie de un site, soluția oferită de utilizarea platformelor de tip hosted, self service sau SaaS prezintă numeroase avantaje.
Site-urile de prezentare sau magazinele online custom pot fi costisitoare, atât în ceea ce privește creația, cât și mentenanța. În plus, fără o serie de cunoștințe de programare și web design, ele pot fi greu de administrat ulterior și de updatat.
Astfel, posibilitățile puse la dispoziție de platformele care permit personalizarea și gestionarea simplă a conținutul, fără a dispune de abilități tehnice deosebite, sunt de mare ajutor tuturor celor care vor să aibă o prezență online actuală, modernă, cu costuri mai mici.
Ce sunt platformele pentru creare site de tip hosted, self service sau SaaS?
Acest tip de aplicații web sunt platforme realizate special și programate pentru a putea fi utilizate cu costuri cât mai mici, cumpărate sau personalizate de către cei care vor să simplifice procesul de creație, în regim de self-service și fără a face rabat de la calitatea livrabilelor. Aplicațiile SaaS sunt cunoscute și ca software bazat pe Web, software la cerere și software găzduit. Termenul „software ca serviciu” (SaaS) este considerat a face parte din zona generală de servicii de cloud computing.
Nu multe firme sau persoane fizice își permit să apeleze la o echipă de design și programare web pentru a dezvolta un site. Ulterior, este posibil să fie nevoie de personal specializat pentru a întreține și updata toate informațiile disponibile pe site.
Pentru aceste firme, (sau pentru proiecte punctuale, rapide, de mici dimensiuni) există aceste platforme, care dispun de design grafic performant, module de administrare simplificate și de mentenanță (la nivel de platformă) din partea furnizorului. Acestea sunt menite să ofere o prezență online rapidă, funcțională și competitivă, fără efortul și costurile unor platforme custom.
Aceste tipuri de platforme sunt apreciate mai ales pentru simplitatea de a modifica și ajusta informația, care răspunde nevoilor specifice diverșilor utilizatori ce nu dispun de cunoștințe de web design sau programare. Informațiile disponibile pentru implementare și setări, accesul inclus la bănci de imagini și comunitățile mari ce oferă suport constituite în jurul lor, au contribuit mult la îmbunătățirea performanțelor, facându-le din ce in ce mai populare. În tot acest proces se are în permanență în vedere ușurința de folosire și personalizare, dublată de exigența de a oferi vizitatorilor o experiență de navigare cât mai bună.
Cele mai multe astfel de platforme dispun de o versiune gratuită (freemium) ce oferă functionalitati și performante de bază, dar și de variante plătite, premium. Acestea din urmă vin cu o serie de funcționalități și module avansate, capabile să ofere mai multe avantaje și performante. Astfel, realizarea unui site nu a fost niciodată mai simplă și mai avantajoasă din punct de vedere al timpului și costurilor inițiale.
Printre cele mai utilizate astfel de platforme pentru creare site web menționăm: Wix, Cloudpress, Zoho sites, Bitrix24 sites, Duda, Gator Website Builder, Squarespace, Carrd, , Weebly, Strikingly, uCoz uKit, Simvoly, PageCloud, WordPress.com, BigCommerce, Shopify, etc.
De ce să optați pentru varianta unei platforme de tip hosted, self service sau SaaS pentru a crea un site?
Variantele de platforme cu funcționalități și design predefinite prezintă un avantaj mare pentru toți cei care vor să-și creeze singuri, cu resurse minime, un site. Cele mai multe platforme de tip cloud sau găzduite dispun de servicii all în one. Acestea asigură componentele esențiale pentru designul, dezvoltarea, managementul și administrarea unui website într-un singur loc, mult mai ușor de implementat, utilizat și întreținut.
Astfel puteți crea un site cu aspect profesional, modern, personalizat, fără a cunoaște web design, html sau a scrie vreo linie de cod. La majoritatea platformelor nu veți mai avea nevoie să vă interesați de rezervare domeniu, găzduire, resurse servere (procesor, spațiu, memorie), licențe control panel, acestea fiindu-vă incluse în prețul lunar plătit. Puteți realiza relativ simplu, cu cunoștințe tehnice minime, site-uri ce sunt atractive, performante, accesibile, legate la rețelele sociale, user and mobile friendly.
Grație numeroaselor opțiuni disponibile la ora actuală, vă puteți realiza singuri, folosind o ofertă generoasă de template-uri, site-ul pe care îl considerați cel mai potrivit pentru afacerea voastră. Multe dintre acestea dispun de arii de administrare cu comenzi simple de tip drag-and-drop, interfețe ușor de folosit, branding, integrare rapidă de module, butoane, galerii foto, blog, formulare, contact, media player, integrare cu alte aplicații web și rețele sociale, etc.
În cazul multor platforme, puteți opta chiar pentru o variantă gratuită, care include o serie de opțiuni de bază sau pentru o variantă plătită, ce oferă mai multe variante de design, capacitatea de stocare și module disponibile.
Datorită posibilităților deschise de acest nou tip de platforme pentru dezvoltare web, crearea și personalizarea de site-uri a devenit mult mai simplă și mai accesibilă tuturor, devenind atractive pentru toate tipurile de utilizatori.
Care sunt principalele avantaje ale platformelor pentru creare site de tip hosted, SaaS?
În funcție de tipul de platformă ales, de varianta achiziționată și de opțiunile disponibile, aceste platforme oferă numeroase avantaje beneficiarilor. Printre cele mai importante menționăm:
- dispun de variante gratuite (ce acoperă multe din nevoile de bază) și de opțiuni contra cost
- pachetele diverse se pot alege și din perpectiva unui buget limitat;
- oferă posibilitatea de a fi testate înainte;
- pentru a fi implementate nu este nevoie de cunoștințe tehnice avansate sau de cunoștințe de programare;
- dispun de instrumente de instalare, dezvoltare și administrare relativ simplu de folosit;
- designul și funcționalitățile sunt la standarde actuale, moderne;
- sunt administrate și îmbunătățite global în permanență de dezvoltatori;
- oferă soluții predefinite, complete, cu funcționalități incluse pentru multe tipuri de site-uri;
- mentenanța platformei, back-up, asistența și securitatea sunt acoperite de furnizori și incluse în costul (lunar);
- pot fi personalizate în limite largi ce acoperă multe domenii de activitate și funcționalități;
- pot fi administrate de pe desktop, laptop, tableta sau chiar telefonul mobil;
- nu aveți nevoie să angajați sau să subcontractați personal specializat;
- aveți acces la toate noile îmbunătățiri și update-uri oferite de compania dezvoltatoare;
- costurile (lunare, grupate de regulă în pachete de servicii) sunt simplu de calculat, fiind predictibile pe termen mediu.
Așadar, acest tip de platforme oferă multiple beneficii tuturor celor interesați. Ele reprezintă o alternativă demnă de luat în seamă de toți cei ce vor să aloce un buget mai mic pentru început, pe care să-l modifice ulterior, conform nevoilor de dezvoltare a afacerii.
Cum să alegeți cea mai bună platformă pentru a crea un site?
Înainte de a porni la drum în alegerea celei mai bune platforme pentru construcția unui site, este recomandat să vă puneți câteva întrebări legate de ce vreți de la site și să faceți o schiță a principalelor scopuri vizate.
Printre cele mai importante aspecte ce trebuie avute în vedere menționăm:
- cărui public țintă vă adresați;
- ce tip de site vă doriți (prezentare, magazin online, etc);
- cum vreți să arate site-ul (grafica);
- ce funcționalități vă doriți (blog, formulare, galerii imagini, chat, etc)
- dacă doriți să integrați un modul de plată cu cardul;
- ce resurse de spațiu și performante aveți nevoie;
- care este bugetul pe care vi-l puteți permite;
- care sunt posibilitățile de extindere la care vă gândiți pentru viitor.
Dacă nu știți ce vreți, puteți să aruncați o privire la competiție sau să vă inspirați de la site-uri pe care le considerați reușite. Pentru a alege platforma care corespunde cel mai bine nevoilor și intereselor prezente și viitoare ale afacerii, nu ezitați să analizați, să consultați informațiile disponibile și testați platforme.
WordPress este cea mai utilizată platformă pentru a crea un website
Nu puteam încheia fără a discuta și despre WordPress, cea mai folosită și mai apreciată platformă pentru a construi un site. Aceasta este folosită de peste 50 % din site-urile existente global.
Această platformă (chiar și în varianta gazduita – self hosted) se află de mult timp în fruntea clasamentului pentru cele mai populare, adaptabile, puternice, scalabile și ușor de folosit platforme web utilizate pentru a realiza un site.
Ea este dezvoltată și oferită în regim open source pentru construcția de site-uri, oferind celor care o aleg, control deplin asupra întregului conținut. WordPress poate fi folosit pentru a construi orice tip de site. Menționăm ca exemple: site de prezentare, magazin online, forum, rețea socială, site personal, blog, etc.
La ora actuală sunt disponibile mii de teme predefinite WordPress, ce pot fi folosite pentru realizarea oricărui tip de site. Temele dispun de editor, plugin-uri și instrumente de personalizare și construcție de pagini, care garantează, cu minimum de efort, realizarea de layout-uri extraordinare. Acestea permit în plus adăugarea de funcționalității sub forma unor plugin-uri menite să satisfacă exigențele celor mai pretențioși utilizatori. Platforma dispune și de instrumente SEO, iar faptul ca este utilizata de un număr foarte mare de website-uri, o face apreciata de motoarele de căutare, asigurandu-i o vizibilitate foarte bună. Datorită popularității sale, resursele de suport și documentație puse la dispoziția utilizatorilor de pe întreg cuprinsul lumii sunt foarte multe. Este de menționat și faptul ca poate fi utilizată pentru realizarea de site-uri multilanguage.
WordPress este pe departe numărul 1 în topul constructorilor de site-uri și în managementul de conținut pentru start-ups, afaceri mici, mijlocii și chiar mari, pentru bloggeri, dezvoltatori și designeri web.
Pentru a vă bucura de un site reușit nu aveți nevoie decât de puțină răbdare, plata unui domeniu de internet și a unui pachet dedicat la wordpress.com. Astfel, dacă luăm în calcul toate aceste avantaje, ea poate fi considerată și una dintre cele mai ieftine platforme pentru dezvoltare site de pe piață, cu găzduire inclusă (cu prețuri care pornesc de la 4 $ / lună pentru o pagină personală până la 45 $ / lună pentru un magazin online). Pentru mai multe informații urmăriti tagul nostru #wordpress
Concluzie
Așadar există numeroase variante de platforme gazduite, self service, SaaS, pentru crearea unui site web potrivit orice tip de afacere și pentru orice buget. Cel mai important lucru, pentru a lua cea mai bună decizie, este stabilirea nevoilor și scopurilor prezente și viitoare ale afacerii. La fel de important este și să vă gândiți la costurile pe care sunteți dispuși să le suportați. Ofertele existente pe piață la ora actuală sunt pentru toate tipurile de site-uri și beneficiază de numeroase opțiuni pentru a le face cât mai estetice, utile, funcționale și performante pentru mediul online prezent.
Noi la Web Activ îți stăm la dispoziție cu servicii profesionale de creare site si web design, utilizând și platforme hosted (saas). Dacă începi un proiect online (dezvoltare sau promovare), folosește butonul de mai jos pentru contact rapid și spune-ne cât mai multe despre el. Te vom ajuta sa îl dezvolți și să îl promovezi pentru a avea rezultatele dorite.