Agenție digitală creație, web design, servicii SEO și marketing online
Agenția digitală Web Activ

ANIS propune Guvernului României măsuri pentru digitalizare rapidă

Trei pachete de măsuri ce vizează digitalizarea României au fost propuse, recent, de reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), documentul fiind transmis autorităţilor, la solicitarea Guvernului României: Pachetul Digitalizare Naţională, Pachetul Accelerare a Digitalizării şi Pachetul de Ajutor de Stat pentru Digitalizare.

Măsurile propuse de ANIS se bazează pe următoarele direcții strategice:

  • Digitalizarea operațiunilor firmelor mici și mijlocii, prin introducerea de sisteme de digitalizare de bază;
  • Folosirea cloud-ului ca infrastructura preferată de IT în locul sistemelor on-premise;
  • Acceptarea și promovarea aplicațiilor de tip SaaS, pentru a reduce costurile de implementare și exploatare, dar și pentru a reduce durata de timp pentru a obține beneficiile implementării.

Pachetul de Digitalizare Națională presupune un set de măsuri menite să ajute România să recupereze din handicapul enorm în ceea ce privește digitalizarea și poate crea un mediu propice dezvoltării companiilor de software specializate. Cadrul legislativ trebuie rapid actualizat, astfel încât să permită și să încurajeze adoptarea rapidă a tehnologiilor cloud, care au un potențial foarte mare de accelerare a procesului de digitalizare. Tehnologiile cloud, în special SaaS (Software as a Service) și PaaS (Platform as a Service) au un potențial foarte mare pentru accelerarea procesului de digitalizare. Adoptarea tehnologiilor cloud ar permite o digitalizare mult mai rapidă și eficientă pentru multe instituții. Tehnologiile cloud au ajuns la maturitate și au devenit standardul de facto pentru mediul privat. Adoptarea soluțiilor cloud tip SaaS sau PaaS va degreva personalul IT de sarcina administrării și va diminua semnificativ costurile necesare administrării infrastructurii IT. De asemenea, Guvernul trebuie să instituie obligativitatea ca toate instituțiile să expună interfețele de programare ale aplicațiilor folosite, pentru a se putea interconecta diversele aplicații publice, care astăzi funcționează izolat. Un alt pas important în procesul de digitalizare națională îl reprezintă implementarea sistemului de identitate digitală pentru persoanele fizice și juridice Single Sign On (SSO). Sistemul trebuie implementat folosind standarde deschise de securitate, astfel încât să poată fi integrat ușor cu orice alte aplicații și trebuie să fie deschis atât instituțiilor publice cât și organizațiilor private.

Pachetul de Accelerare a Digitalizării vizează sprijinirea producătorilor de software specializat în digitalizarea şi automatizarea proceselor de afaceri, fie că este vorba despre procese de afaceri din firmele private sau din instituţiile de stat cu efecte pe​ termen mediu (12 luni)​. Forma recomandată de ANIS pentru implementarea celui de-al doilea pachet constă în cofinanţarea nerambursabilă, în proporţie de maxim 80% a proiectelor eligibile şi un maxim de 100.000 de euro/proiect, maximum cinci proiecte/producător de software specializat.

Sunt vizate doar ​produsele și serviciile software (inclusiv SaaS) cu impact direct în digitalizarea companiilor sau instituțiilor – software specializat:

– Soluții de comunicare online cu publicul
– Soluții de gestiunea documentelor și registratură
– Soluții de facturare și contabilitate online
– Soluții de managementul resurselor umane online
– Soluții de automatizare a proceselor
– Soluții de organizare și facilitare a lucrului la distanță
– Soluții pentru introducerea plăților online (inclusiv a taxelor și impozitelor)
– Soluții online pentru gestionarea procesului de instruire/educare
– Soluții de bugetare participativă online

Pachetul de Ajutor de Stat pentru Digitalizare este destinat IMM-urilor şi companiilor de stat cărora doreşte să le ofere atât o minimă finanţare pentru a deschide apetitul pentru soluţiile de digitalizare, cât şi asistenţă în selecţia soluţiilor potrivite.
Obiectivul acestui pachet este deschiderea discuţiei despre digitalizare, către soluţii de tip SaaS, cu efecte practice pe termen foarte scurt. Organizarea mecanismului poate fi realizată în mai puţin de trei luni, iar implementarea efectivă în următoarele 3 – 6 luni. Forma recomandată de ANIS pentru implementarea celui de-al treilea pachet constă în cofinanţarea nerambursabilă a sumei, per beneficiar final, acordată pentru licențe în valoare de 12.000 EURO (la care se poate adăuga co-finanțarea din surse proprii sau credite garantate de Stat de până la 3.000 de EURO/an, pentru a păstra proporția 80% – 20% între finanțarea de la buget și contribuția antreprenorului).

Sunt vizate doar​ produsele și serviciile software (inclusiv SaaS) cu impact direct în digitalizarea companiilor sau instituțiilor – software specializat:

– Soluții de gestionare a conținutului site-ului web
– Soluții de gestionare a magazinului online
– Soluții de poștă electronică
– Soluții de teleconferință
– Soluții de facturare și contabilitate online
– Soluții de managementul resurselor umane online
– Soluții de comunicare online cu publicul
– Soluții de gestiunea documentelor și registratură
– Soluții de automatizare a proceselor
– Soluții de organizare și facilitare a lucrului la distanță
– Soluții pentru introducerea plăților online (inclusiv a taxelor și impozitelor)
– Soluții pentrugestionarea digitală a resurselor companiei (soluții tip CRM, ERP, etc)
– Soluții online pentru gestionarea procesului de instruire/educare

Procentul de firme care folosesc tehnologiile digitale menționate mai sus intră în calculul indicatorului DESI (Digital Economy and Society Index, publicat în fiecare an de Uniunea Europeană), unde România se află pe penultimul loc în clasament. Obiectivul UE este de a crește indicatorii DESI pentru fiecare țară prin intermediul programelor cu finanțare europeană.

Noi la Web Activ implementăm platforme digitale profesionale dezvoltate și găzduite de Webcon / Encorsa, Google, Hubspot, Zoho, Freshworks sau Bitrix24.
Dacă sunteți in căutarea unor soluții de digitalizare, folosiți butonul de mai jos pentru contact rapid și spuneți-ne cât mai multe despre problemele dvs. Vă vom ajuta să găsiți o soluție potrivită.