Agenție digitală creație, web design, servicii SEO și marketing online
Agenția digitală Web Activ

Curățenie digitală –  2010

Până acum câţiva ani, obiş­nuiam să spun că un om obişnuit poate să-şi protejeze datele personale de pe Internet. Chiar ca fondator al unei companii de management al reputaţiei online – ReputationDefender – credeam că era posibil, atât timp cât acel om era dispus să aloce timp pentru aşa ceva. Astăzi, le spun oamenilor altceva: peisajul minelor de date personale şi al exploatării lor se schimbă mai rapid ca niciodată. Să încerci să-ţi protejezi singur datele personale de pe web este ca şi cum ai vrea să-ţi dezvolţi propriul program antivirus – foarte, foarte dificil. Dar fie că ai sau nu timpul necesar (sau banii) pentru a apela la metode profesioniste, există câteva lucruri simple pe care oricine le poate face pentru a reduce riscurile.

1. Blocaţi cookie-urile din browserul web
Atunci când navighezi pe net, site-urile pe care le vizitezi colectează sute de informaţii. Acestea sunt apoi combinate pentru a deveni o parte a „profilului digital“ al vizitatorului, profil care este mai apoi vândut fără consimţământul său companiilor de pe tot globul. Blocând cookie-urile, veţi împiedica o parte din acest proces de colectare. Da, va trebui să introduceţi parole mai des, dar este o cale mai inteligentă de navigare.

2. Nu vă puneţi data de naştere completă pe reţelele sociale
Hoţii de identitate folosesc datele de naştere ca piatră de temelie a afacerii lor.

Dacă vreţi să vă informaţi prietenii când e ziua voastră, puneţi doar ziua şi luna, fără anul naşterii.
3. Nu descărcaţi aplicaţii Facebook din afara SUA

Aplicaţiile de pe reţelele sociale pot accesa o cantitate uriaşă de informaţii per­sonale. Unele entităţi, ­neglijente sau fără scrupule, colectează aceste informaţii şi apoi le pierd, abuzează de ele sau le vând. Dacă producătorul aplicaţiei este din SUA, este posibil ca situaţia să fie mai clar reglementată şi cel puţin americanii ştiu că pot reacţiona dacă apar cumva necazuri.
Folosiţi mai multe nume de utilizator şi parole
Alegeţi-vă nume de utilizator şi parole diferite pentru reţele sociale, banking online, e-mail şi cumpărături online. În zilele noastre nu mai este suficient să ai doar parole diferite: dacă ai acelaşi nume de utilizator pe mai multe site-uri, întreaga ta viaţă amoroasă, personală, profesională şi cea de cumpărător online poate fi trasată şi recreată din câţiva algoritmi simpli. Li s-a mai întâmplat şi altora.

4. Controlaţi câte date personale aveţi online
Majoritatea oamenilor nu ştiu nici măcar câte informaţii despre ei pot fi găsite din câteva clickuri. Verificaţi-vă situaţia pe www.reputationdefender.com/freeprivacy ca să aveţi o idee despre o parte din datele ce pot fi găsite online despre voi şi familia voastră (valabil pentru americani – n.r.).

5. Mare atenţie la serviciile de geolocaţie
Smartphone-urile, aplicaţiile şi serviciile web marchează în mod frecvent poziţia voastră în timp. Încă nu cunoaştem toate implicaţiile acestor servicii asupra intimităţii şi este posibil să mai dureze până le vom afla. Deocamdată, gândiţi-vă de două ori cum folosiţi caracteristicile „Tocmai am intrat în restaurantul XYZ“. Şi dacă nu ştiţi ce înseamnă geolocaţie, închideţi imediat funcţia de pe telefon. Ca regulă primordială, nu ar trebui să lăsăm nişte terţi să colecteze informaţii despre noi fără să ştim despre ce fel de informaţii e vorba şi cum sunt colectate.

6. Fărâmiţaţi
Dacă aveţi de gând să aruncaţi oferte de carduri de credit, declaraţii bancare sau orice altceva primiţi acasă gata imprimat cu datele voastre personale, fărâmiţaţi-le înainte în bucăţele mici.

7. Renunţaţi la site-urile de căutare de persoane
Există multe site-uri pe web unde datele voastre personale sunt stocate, copiate, agregate şi revândute. Renunţaţi la cât de multe site-uri de acest fel puteţi.

8. Maximizaţi nivelul de siguranţă al datelor din reţelele sociale
Setările de siguranţă devin din ce în ce mai greu de reglat. Preluaţi frâiele. Pentru Facebook, încercaţi la www.privacydefender.net un serviciu gra­tuit care rezolvă setările de confiden­ţia­li­tate în două clickuri.

9. Închideţi conturile vechi
Dacă nu mai folosiţi Friendster sau MySpace, închideţi-vă conturile de acolo. O curăţenie digitală la anumite intervale de timp vă ajută să reduceţi cantitatea de informaţii personale vechi care plutesc în eter. Reducând amprenta voastră digitală, reduceţi riscul ca profilul vostru digital să fie construit, catalogat şi exploatat.


Michael Fertik este CEO şi fondator al ReputationDefender

Sursa: MoneyExpress